Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Ορισμένοι άνθρωποι επιλεγούν σαν λύση το εμφιαλωμένο νερό. Είναι όμως ασφαλές για την υγειά τους;

Καταρχήν θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το 59% του εμφιαλωμένου νερού που διακινείται παγκοσμίως δεν είναι από πηγές αλλά είναι φιλτραρισμένο, επεξεργασμένο νερό που προέρχεται από επιφανειακές ή υπόγειες πηγές (ποτάμια, λίμνες, γεωτρήσεις, το δίκτυο ύδρευσης) και έχει υποστεί επεξεργασία και καθαρισμό, ώστε να είναι έτοιμο για κατανάλωση. Ουσιαστικά δηλαδή αυτό το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε οι ίδιοι στο σπίτι μας με ειδικά φίλτρα το κάνουν άλλοι και το πουλoύν από 500 έως 1000 φορές περισσότερο από το κόστος του νερού του δικτύου.

Όσον όμως αφορά στο εάν είναι ασφαλές για την υγεία μας η απάντηση είναι OΧΙ. Κι αυτό διότι πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το εμφιαλωμένο νερό περιέχει μεγαλύτερο αριθμό επικίνδυνων μολυντών απ’ ότι το νερό της βρύσης όπως επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς. Έχει αναφερθεί αύξηση ετεροτροφικών βακτηρίων έως και 10000 φορές με αποθήκευση τριών εβδομάδων. Επιπρόσθετα μπορεί να συναντήσουμε και επικίνδυνες χημικές ουσίες που προέρχονται από το πλαστικό μπουκάλι όπως τους καρκινογόνους πλαστικοποιητές.

Εξ άλλου εάν διαβάσουμε την ετικέτα που βρίσκεται πάνω στο μπουκάλι, αναγράφεται η ένδειξη: “Να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος σε θερμοκρασίες όχι μεγαλύτερες των 18 βαθμών Κελσίου”. Όμως τα μπουκάλια μεταφέρονται τις περισσότερες φορές με ανοιχτά φορτηγά και αποθηκεύονται ή είναι σε ράφια σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να τα αγοράζουμε ήδη αλλοιωμένα.

Εάν δούμε επίσης την ημερομηνία λήξης, βλέπουμε ότι αυτό το νερό μπορεί να μείνει στάσιμο, κονσερβοποιημένο στο πλαστικό μπουκάλι πάνω από 1 χρόνο και μετά να το χρησιμοποιήσουμε. Αλήθεια πόσοι από εμάς θα έτρωγαν φαγητό κονσέρβα πρωί – μεσημέρι και βράδυ συνεχώς;

To ίδιο ακριβώς ισχύει και για το “κονσερβοποιημένο” δηλαδή εμφιαλωμένο νερό. Είναι δε ακριβό και μη βολικό μιας και είναι αρκετά δύσκολη η συχνή μεταφορά του ενώ τις περισσότερες φορές απλά οι περισσότεροι πίνουν μόνο και δεν πλένουν τα τρόφιμα τους, ούτε μαγειρεύουν με αυτό. Τέλος επιβαρύνει το περιβάλλον και το πλανήτη μας καθώς για την μεταφορά και για την παραγωγή των πλαστικών μπουκαλιών καταναλώνονται τόνοι πετρελαίου και νερού, ενώ μολύνουν το περιβάλλον γιατί όταν καίγονται τα μπουκάλια σε κλιβάνους αποτέφρωσης παράγονται χλωρικό οξύ, βαρέα μέταλλα και διοξίνες στο περιβάλλον. Να σημειωθεί δε ότι το πλαστικό μπουκάλι χρειάζεται 300-500 χρόνια να αποσυντεθεί.

Περισσότερες Συχνές Ερωτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου